3e klasse/4e klasse 3 A/B/C/D - 4 A/B/C/D 1e ronde

Ploegstraat 10
8308AA
NAGELE
tel. 0527-652694

Wil Nagele naar de derde klasse promoveren, dan zullen er in de nacompetitie drie wedstrijden gewonnen moeten worden. Vandaag stond op eigen veld de eerste wedstrijd op het programma tegen het in de 4e klasse B uitkomende Birdaard, een voor Nagele volstrekt onbekende tegenstander.

Nagele moest het vandaag doen zonder de broers Cas en Jens Riks. Daardoor kwam er op het middenveld een plaatsje vrij voor hun jongste broer(tje), Tijn Riks. Een meer dan goede vervanger want hij speelde een uitstekende wedstrijd. Op het zonovergoten sportpark van de V.V. Nagele speelden beide ploegen in de eerste helft bijzonder voorzichtig. Het leek er op dat geen van beide op achterstand wilde komen. Verdedigend hadden de teams de zaken redelijk op orde, maar aanvallend stelden ze wat teleur. Nagele wist zeggen en schrijven anderhalve kans te noteren, een kopbal van Ad Withaar in handen van de keeper en een kopbal van Sander Koene op het dak van het doel. Birdaard kwam niet veel verder, waar Nagele anderhalve kans wist te creëren, kreeg Birdaard er twee.

De eerste hiervan viel in de 40e minuut voor ze te noteren. Na een scrimmage voor het doel van Nagele kwam de bal voor de voeten van de tot op dat moment onzichtbare spits, maar wel topscorer van Birdaard, Hidde Kingma. Zoals het een echte topscorer betaamt wist hij wel raad met deze kans en zette Nagele op een 0-1 achterstand. In de slotminuten van de eerste helft had Birdaard zelfs op een 0-2 voorsprong kunnen en moeten komen. Een voorzet vanaf de rechterkant kwam midden voor het doel voor de voeten van een van de aanvallers die eenvoudig had kunnen scoren, maar tot opluchting van alles wat Nagele was schoot hij van dichtbij via een stuit de bal over. Ruststand 0-1.

Voor de vaste toeschouwers van Nagele is een gelijke stand of een kleine achterstand bij rust nog niet echt zorgelijk want juist in de 2e helft maakt Nagele vaak het verschil. Dat was vandaag uiteindelijk niet anders. Voordat er 50 minuten op de klok stonden, kwam Nagele al weer langszij. Ad Withaar kwam na een actie binnen de 16 ten val of werd ten val gebracht. Menig scheidsrechter zou door hebben laten spelen, maar de scheidsrechter van dienst floot voor een penalty. Ad Withaar wist hier wel raad mee en zette de 1-1 op het scorebord.

In minuut 64 was er gevaar van Birdaard te noteren. Topscorer Hidde Kingma schoot een vrije trap van ruim buiten de 16 op de bovenkant van de lat boven keeper Redmer Miedema. Dit zou uiteindelijk het laatste echte wapenfeit van de bezoekers zijn vandaag. Birdaard zocht in het tweede deel van de tweede helft wel regelmatig de aanval, maar echt in de problemen kwam Nagele in defensief opzicht niet meer. In de 65e minuut leek Jeroen van der Vijgh Nagele op een 2-1 voorsprong te zetten toen hij een vrije trap van Sander Koene over de keeper in de bovenhoek kopte, maar met een fraaie uiterste krachtsinspanning wist de doelman de bal net over de lat te tikken.

Even later was het wel raak. Jeroen van der Vijgh opende op Emiel Krops die de bal aannam en meteen afgaf op Ad Withaar. Met een laag schot in de verre hoek tekende Ad voor een 2-1 voorsprong voor Nagele. Een voorsprong die niet echt in gevaar meer kwam omdat Birdaard niet echt meer bij machte was om het Nagele moeilijk te maken. Misschien maakt de bank wel het verschil want waar menig ploeg er na de wissels vaak zwakker op wordt, is dat bij Nagele niet het geval. De frisse invallers doen het vaak uitstekend en zijn in de slotfase ook vaak bij kansen betrokken.

Dat was vandaag niet anders. In de blessuretijd waren de invallers Okke de Jonge en Thijs Engelchor bepalend bij het derde doelpunt. Een lange bal van Sander Koene kwam bij Ad Withaar terecht die de bal meteen doorspeelde op Okke de Jonge. Hij omspeelde de keeper en legde de bal vanaf de achterlijn op het hoofd van Thijs Engelchor die beheerst binnen kopte en de eindstand daarmee op 3-1 bepaalde. Nagele gaat dankzij deze overwinning door naar de volgende ronde die op zaterdag 10 juni uit bij Heeg gespeeld wordt.

Opstelling Nagele: Redmer Miedema, Stijn Andela, Remon Kappers, Koen Westervoorde (46. Leon Rienks) (83. Thijs Engelchor), Laurens Bloo, Sander Koene, Tijn Riks (70, Branco van Mourik) Jeroen van der Vijgh, Emiel Krops (70. Okke de Jonge), Ad Withaar, Thomas Koene (65. Max Koene).