De Dassenboarch 25
8651CB
IJLST
tel. 0515-533157

Voor Nagele stond er vandaag een moeilijke en belangrijke uitwedstrijd op het programma want er werd gespeeld in IJlst tegen directe concurrent IJVC. Nagele, dat vorige week na een wel zeer matige wedstrijd uiteindelijk toch nog een ruime 4-0 thuisoverwinning behaalde tegen TOP, wist dat het vandaag beter voor de dag moest komen. En Nagele kwam beter voor de dag.

Toch werd er niet geweldig aan de wedstrijd begonnen want zeker in de beginfase was IJVC de bovenliggende partij al kwam Nagele achterin geen moment in de problemen. IJVC wist aanvallend, behoudens een ongevaarlijk schot vanaf de linkerkant in de 4e minuut van de wedstrijd, nauwelijks iets te creëren. Na een minuut of 15 spelen ebde het overwicht van IJVC weg en nam Nagele voorzichtig aan het initiatief over.

En Nagele noteerde toen ook meteen het eerste schot op doel. Stijn Andela schoot hard en van grote afstand maar de keeper van IJVC stond  goed opgesteld en wist dit schot te pareren. Nagele kreeg daarna mogelijkheden om de score te openen. Zo kon Okke de Jonge met zijn hoofd net niet bij een goede voorzet van Jeroen van der Vijgh. Een paar minuten later, we hebben het dan over de 25e minuut, kapt Ad Withaar net buiten de 16 zijn directe tegenstander goed uit, maar ziet zijn schot net langs de voor Nagele verkeerde kant van de paal gaan. Nog geen minuut later krijgt Sander Koene de bal net buiten de 16 aangespeeld door Ad Withaar en ziet zijn schot daarna via de keeper ook net naast gaan. Meer dan een corner houdt Nagele hier niet aan over, maar dit levert uiteindelijk wel de 0-1 voorsprong op. De hoekschop van Emiel Krops wordt door de verdediging van IJVC weliswaar uit de doelmond gekopt, maar de bal komt voor de voeten van Cas Riks die zich geen moment bedenkt en de bal van net binnen de 16 binnenschiet: 0-1.

In het resterend deel van de eerste helft bleef Nagele de gevaarlijkste ploeg. Wel kwam IJVC er een aantal keren gevaarlijk uit, maar ook nu kwam de defensie van Nagele nauwelijks in de problemen. Nagele had met een grotere voorsprong de rust in kunnen en moeten gaan maar Ad Withaar, Emiel Krops en Sander Koene wisten het net niet te vinden. De rust brak dan ook aan met een 0-1 voorsprong.

Na rust was het spelbeeld niet veel anders dan voor rust met dien verstande dat IJVC nu ook wat kansen wist te creëren. In de 57e minuut voorkomt keeper Tim Schaafsma met een fraaie safe de gelijkmaker. Even later weer een goede kans, maar een doorgebroken speler van IJVC schiet net naast. In de 59e minuut mocht Nagele niet echt klagen toen linkervleugelverdediger Leon Rienks zijn directe tegenstander binnen de 16 uit balans brengt. IJVC claimt een strafschop, maar de scheidsrechter wil daar niet aan. Daarvoor was de duw ook te licht.

Na een uur spelen komt er een verrassende invaller binnen de lijnen. De goed spelende Cas Riks werd vervangen door broer Jens. Afgelopen week teruggekomen uit Italië na een langdurig verblijf en vandaag meteen op de bank. Ondanks het gebrek aan ritme en wellicht balgevoel viel hij uitstekend in. In minuut 68 komt Nagele op rozen te zitten. Een bal van Stijn Andela gaat richting de op dat moment buitenspel staande Ad Withaar. Hij is zo verstandig om niet op deze bal te reageren. Emiel Krops doet dat wel. Via een verdediger van IJVC komt de bal alsnog in de voeten van Ad Withaar die vanaf een meter of 16 de keeper van IJVC meteen kansloos laat: 0-2.

Is de wedstrijd dan gespeeld? Tegen IJVC niet want er is al vaker een 0-2 voorsprong uit handen gegeven en dat had vandaag ook zo maar gekund al leek er tot vijf minuten voor tijd niet veel aan de hand. Maar Nagele weigerde de genadeklap uit te delen. Rond minuut 75 verlaten Emiel Krops, Okke de Jonge en Leon Rienks het veld voor Luc de Buck, Dennis Koene en Thomas Koene. Nagele was daarmee door haar wissels heen en dat zou uiteindelijk aardig opbreken.

De slotfase van de wedstrijd was voor IJVC. Door alle omzettingen werd het spel bij Nagele er niet beter op. Vooral verdedigend kwam Nagele in de problemen. In minuut 84 scoort IJVC de aansluitingstreffer als het over de rechterkant goed doorkomt en keeper Tim Schaafsma op slag kansloos is: 1-2. Zou Nagele dan een toch best wel riante voorsprong nog weggeven? De kans dat dat zou kunnen gebeuren werd in de 85e minuut alleen maar groter toen Nagele noodgedwongen met 10 man verder moest. Binnen de 16 meter wilde Remon Kappers een bal wegkoppen. Hij raakt de bal wel met zijn hoofd maar hij kwam wel heel erg hard in aanraking met een veel te hoog geheven been en dus schoen van zijn directe tegenstander. Het leidde even tot een fel opstootje, maar wat erger was, was de blessure van Remon. Een gebroken neus bleek de diagnose in het ziekenhuis.

Nagele, dat op dat moment al door zijn wissels heen was, moest de 1-2 voorsprong in de slotfase dus met tien man over de streep trekken en deed dat uiteindelijk ook. Waar gehoopt werd op 5 minuten zuivere speeltijd en een minuut of 5 blessuretijd werden dit al snel een kleine 10 minuten blessuretijd. De opdracht voor Nagele was duidelijk, een tegendoelpunt voorkomen. Dat ging niet allemaal vanzelf want door het wegvallen van de twee verdedigers Leon Rienks en Remon Kappers moest Nagele, dat vanmiddag erg krap in zijn verdedigers zat, noodgewongen verder met een middenvelder en een aanvaller in de defensie. Dat al deze omzettingen het spel van Nagele niet ten goede kwam moge duidelijk zijn.  In de slotfase kreeg IJVC een aantal riante mogelijkheden om langszij te komen, maar met het  nodige geluk, veel kunst- en vliegwerk en niet te vergeten een fabuleuze redding van keeper Tim Schaafsma, doorstond Nagele in de slotfase de aanvalsgolven van IJVC

Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter was de blijdschap uiteraard heel groot. Weliswaar kreeg IJVC in de slotfase een aantal mogelijkheden om langszij te komen, maar dat had ook overduidelijk te maken met het feit dat Nagele toen met tien man en de noodgedwongen vele omzettingen verder moest. Over de gehele wedstrijd gezien was Nagele toch wel de ploeg die het meest recht had op de overwinning. Er volgen nu drie weken zonder competitieverplichtingen. En dat is maar goed ook want alle spelers die vandaag gewisseld werden, gingen het veld af met een blessure. Dus mooi even de tijd om op adem te komen.

Door deze overwinning heeft Nagele zijn positie op de ranglijst weten te verstevigen. Het heeft de 3e plaats nu heel stevig in handen.

Opstelling Nagele: Tim Schaafsma, Stijn Andela, Koen Westervoorde, Remon Kappers, Leon Rienks (70. Dennis Koene), Jeroen van der Vijgh, Cas Riks (60. Jens Riks), Sander Koene, Okke de Jonge (60. Luc de Buck) Ad Withaar en Emiel Krops (70. Thomas Koene).